Veel voorkomende polsklachten

De pols is een complex gewricht dat onbewust een cruciale rol speelt in ons dagelijks leven. Zonder dat je het door hebt, gebruik je jouw handen en polsen de gehele dag. Helaas gebeurt het regelmatig dat mensen lastkrijgen van verschillende polsproblemen die hun mobiliteit en levenskwaliteit kunnen beïnvloeden. Dit kan komen door ouderdom, maar kan ook andere oorzaken hebben. Graag vertellen we wat meer over twee van de veelvoorkomende polsklachten.

Het Carpaal Tunnel Syndroom

Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een veelvoorkomende zenuwaandoening die de hand en pols beïnvloedt. Het ontstaat wanneer de middelste zenuw in de pols bekneld raakt in de carpaal tunnel – een smalle doorgang van botten en bindweefsel aan de basis van de hand. Typische symptomen zijn pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de duim, wijsvinger, middelvinger en een deel van de ringvinger. Mensen die herhaaldelijk dezelfde handbewegingen maken of langdurig dezelfde positie aanhouden, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van CTS. Ook zwangere vrouwen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hebben een verhoogd risico.

Ganglion

Een andere veelvoorkomende polsafwijking is een ganglion. Dit is een goedaardige, met vloeistof gevulde zwelling die vaak ontstaat nabij gewrichten of pezen. Ganglia zijn meestal te vinden aan de bovenkant van de pols, maar ze kunnen ook elders opduiken. De exacte oorzaak van een ganglion aan de pols is onbekend, maar het lijkt verband te houden met gewrichtsslijtage, letsel of irritatie. Symptomen zijn onder meer een zichtbare bult of knobbel, soms pijnlijk en soms beperkte beweging. Hoewel ganglia meestal onschadelijk zijn, kunnen ze ongemak veroorzaken en in sommige gevallen behandeling vereisen.

De behandeling

De behandeling van polsproblemen kan variëren, afhankelijk van de aard en ernst van de aandoening. Voor het Carpaal Tunnel Syndroom kan het dragen van een spalk ‘s nachts helpen. Ook kan fysiotherapie en in sommige gevallen chirurgie worden aanbevolen. Ganglia worden vaak geobserveerd en indien nodig behandeld met conservatieve methoden zoals het draineren van de vloeistof of het injecteren van corticosteroïden. In sommige gevallen kan een ganglion pols operatie noodzakelijk zijn.

Polsproblemen voorkomen

Het voorkomen van polsproblemen kan soms moeilijk zijn, maar het aannemen van goede ergonomische gewoonten, het vermijden van overmatige herhaling van handbewegingen en het nemen van pauzes tijdens herhaalde activiteiten kunnen helpen. Regelmatige lichaamsbeweging en het versterken van de hand- en polsspieren kunnen ook bijdragen aan het verminderen van het risico op polsproblemen.