Als er nieuwe huizen gebouwd worden, of oudere huizen verbouwd worden, komt er veel gipsafval vrij. Gips is een onbewerkt natuurproduct en om die reden ook 100% natuurlijk. In de aarde zitten gipsgroeven waar gips uit gewonnen wordt. Daarnaast kan er ook gips ontstaan uit verschillende productieprocessen. Als er bijvoorbeeld fosfaten worden geproduceerd komt fosforgips vrij als restproduct. Bij de bouw en sloop van gebouwen kan er veel gipsafval vrijkomen in de vorm van onder andere pleisterwerk, gasbeton en gipsplaten.
Het hergebruiken van bepaalde materialen
Hedendaags is het erg belangrijk om afval te scheiden om zo bepaalde materialen te kunnen hergebruiken. Hiermee bespaar je grondstoffen die opnieuw gewonnen moeten worden, maar ook geld en energie. Gipsafval mag niet in het puinafval gegooid worden, maar dient in speciale containers weggegooid te worden. Wat wel onder puinafval valt zijn alle materialen die gemaakt zijn van steen, afkomstig zijn van betonconstructies en daarnaast puin van gesloopt metselwerk. Als je een bouwafval container huurt, mag hier ook gipsafval in gedaan worden. Echter mag hierin niet meer dan 40% gipsafval zitten.
Huur een gipsplaten container
Je mag dus geen gipsafval bij het puinafval gooien, maar een speciale gipsafval container heb je waarschijnlijk niet in jouw achtertuin staan. Wel kan je een gipsplaten container huren op het moment dat je verwacht veel gipsafval te produceren. Je kan zowel een open als gesloten gipscontainer huren en ze zijn te huur in verschillende maten. Zo heb je containers met een inhoud van 3 m3, maar ook van 30 m3. Afhankelijk van jouw werkzaamheden en hoeveel gipsafval je moet weggooien, kan je een keuze maken uit de verschillende opties.
Het verwerken van gips
Op het moment dat je gips in een gipsafval container doet, wordt het gerecycled en kan het op meerdere manieren ingezet worden. Vroeger werd dit type afval vaak in Duitsland gestort, maar tegenwoordig zijn er ook in Nederland veel bedrijven die gips kunnen recyclen. Van het gipsafval wordt gipspoeder geproduceerd, wat weer gebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe gipsblokken of platen. Ook wordt het hergebruikt in gietvloeren. Er gaat geen kwaliteit verloren bij het recyclen en het is goedkoper om in te kopen na recyclen.