Hoe wordt papier hergebruikt?

We hebben allemaal papier nodig. Of we nu een krant lezen, notitieboekjes gebruiken of een brief schrijven, papier is onmisbaar. Maar waar komt al dat papier vandaan? En hoe wordt het hergebruikt? In dit artikel vertellen we je alles over hergebruikte papier. Op deze manier kun je bewuster kiezen voor het gebruik van papier.

Waar papier van wordt gemaakt

Papier wordt gemaakt van houtvezel. Het grootste deel van dit hout komt uit bosgebieden in Canada, Rusland en Scandinavië. Als er bomen worden gekapt om papier te maken, moeten er altijd nieuwe bomen geplant worden. Op die manier blijft het aantal bomen in de wereld gelijk. Er zijn speciale bedrijven die zich richten op het hergebruik van houtvezel. Zij halen het hout uit oude meubels, kapotte pallets en andere houten producten. Dit hout wordt dan opnieuw verwerkt tot papier.

Papier via gerecyclede materialen

Papier kan ook gemaakt worden van gerecyclede materialen. Gebruikte papieren worden ingezameld en naar een papierfabriek gebracht. Hier worden de vezels van het papier losgemaakt en opnieuw gebruikt om nieuw papier van te maken. Het recycleproces is heel belangrijk, want het bespaart energie en grondstoffen.

Gerecycled papier moet gebleekt worden

Papierfabrieken kunnen ervoor kiezen om hun papier met chloor te bleken. Dit is een chemische stof die ervoor zorgt dat het papier mooi wit wordt. Chloor is erg schadelijk voor het milieu en kan leiden tot vervuiling van rivieren en oceanen. Gelukkig zijn er alternatieve manieren om papier te bleken, zoals ozon bleking of elektrolyse bleking. Deze methodes zijn beter voor het milieu.

Op deze manier kun je ervoor kiezen om bewuster te gaan shoppen en papier te kopen dat op een verantwoorde manier is gemaakt. Kies bijvoorbeeld voor gerecyclede papier of FSC-papier. Dit is papier dat is gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen. Zo draag je bij aan een betere wereld.Al met al is het belangrijk om bewust te zijn van hoe papier wordt gemaakt. Ook is de kennis over hoe papier wordt hergebruikt van belang om te weten. Op deze manier kun je er verantwoord mee omgaan en bijdragen aan een betere wereld. Draag daarom je steentje bij door een papiercontainer te gebruiken voor jezelf of voor je bedrijf.