Hoe onderhoud je een waterontharder?

Kocht je een waterontharder om de kalk uit je hard leidingwater te halen? Dan kun je die maar best op tijd en stond onderhouden. Een regelmatig en aangepast onderhoud verlengt namelijk de levensduur van het apparaat. Maar hoe onderhoud je best een waterontharder?

De hardheid van je leidingwater controleren

Het meten van de waterhardheid is de eerste en belangrijke stap in het onderhoudsproces van je waterontharder. Daardoor leer je of je waterontharder nog zijn werk doet zoals het moet. Is je kraantjeswater te hard? Dan werkt je toestel niet goed. Je kunt zelf de hardheid meten door een hoeveelheid water te mengen met een druppel wasmiddel. Schud dit mengsel goed door elkaar. Schuimt het water rijkelijk en snel? Dan heb je te maken met zacht water en werkt je ontharder dus goed. Schuimt het water langzaam en te weinig? Dan is het water te hard.

Onderdelen controleren en reinigen

Een waterontharder is samengesteld uit meerdere onderdelen. Controleer ze een voor een op hun goede werking. Belangrijke onderdelen van een waterontharder zijn de zeef, de kleppen en de injectoren. Reinig ze grondig en vervang de versleten onderdelen.

Waterverzachter ontsmetten

Het ontsmetten van je waterontharder moet de ontwikkeling van schadelijke bacteriën voorkomen.  Tijdens dit ontsmettingsproces worden de harsen grondig gereinigd. Controleer eerst met welke soort harsen je waterontharder werkt. Er zijn nu zelfs ook waterontharders die werken met harsen die niet meer moeten gereinigd worden.

Het reinigen van het zoutreservoir

De optimale werking van je waterontharder hangt in de eerste plaats af van het soort zuiveringszout dat je gebruikt. Zo zorgt het voor regeneratie van de harsdeeltjes. Tijdens de werking van je waterontharder kan het zout zich overal vastzetten. Alleen het zoutreservoir regelmatig reinigen kan dit voorkomen en kan de goede werking van het toestel worden gegarandeerd.

Je waterontharder juist afstellen

Vergeet tijdens onderhoud niet de waterontharder af te stellen. Elke waterontharder heeft een ander zoutverbruik. Dat moet aangepast worden aan het soort waterontharder. Bij een aangepast zoutgebruik zal je waterontharder optimaal werken. Dankzij de goede werking van je toestel het voordeel dat het oplevert alleen maar vergroten.

Waterontharder kopen

Een waterontharder Breda koop je makkelijk online zoals op waterontharder24.nl.