De grootste voordelen van nachtlenzen

Om erachter te komen wat de voordelen van nachtlenzen zijn, is het handig om te weten wat het verschil is tussen gewone contactlenzen en nachtlenzen. Op het oog is het gewoon precies hetzelfde, het zijn beide plastic lensjes die je op jouw ogen draagt. Lenzen drijven als het ware op een laag traanvocht, waarbij ze het hoornvlies niet raken.

Vlakker maken van het hoornvlies

Mensen die nachtlenzen dragen, doen ze zoals het woord al zegt ’s nachts in. Het werkt alleen bij bijziendheid en het zicht verbetert door het geleidelijk vlakker maken van het hoornvlies door middel van de nachtlenzen. In principe verbetert het zicht elke nacht met de helft, wat inhoudt dat je niet elke nacht lenzen hoeft te dragen. Wel zorgt dit ervoor dat het hoornvlies langzaamaan weer terug vervormt naar de slechte vorm. Niet voor iedereen zijn nachtlenzen geschikt. Er zijn namelijk sterktes die hier niet mee gecorrigeerd kunnen worden. Heb jij een sterkte van minder dan -4.5? Dan zijn nachtlenzen niet geschikt voor jou.

Mensen met hooikoorts

Er zijn verschillende voordelen als je kiest voor het gebruik van nachtlenzen. Ten eerste kan je overdag goed zien, zonder dat je op dat moment een bril of lenzen hoeft te dragen. Als je opstaat heb je meteen goed zicht. Je bent daarnaast sneller klaar in de ochtend aangezien je geen lenzen in hoeft te doen. Ook zal je minder last hebben van droge ogen of vuil achter de lenzen. Dit is een groot voordeel voor mensen met hooikoortsklachten. Je kan er ook voor kiezen om tijdelijk nachtlenzen te dragen in de periode dat de klachten het ergst zijn. Zo kan je bijvoorbeeld overdag gewoon oogdruppels, tegen de symptomen van hooikoorts, gebruiken. Ga langs bij de opticien in Brakel voor passend advies.

In- en uitdoen van de lenzen

Doe de nachtlenzen in voor een spiegel en neem hiervoor de tijd. Zorg ervoor dat de handen goed gereinigd zijn met desinfecterende zeep. Na het wakker worden in de ochtend kan je het beste een kwartier wachten voor je de lenzen uitdoet. Plaats de lenzen na het uitdoen in een speciaal daarvoor bedoeld bakje met lenzenvloeistof. Deze vloeistof desinfecteert de lenzen overdag.