Welke wijn past er bij mijn pizza? 

Wijn past perfect bij veel Italiaanse gerechten. Zo ook bij pizza’s. Maar welke wijn kun je nou het beste drinken bij pizza? Alles wat je moet weten over het kiezen van de juiste wijn lees je in dit artikel. Twijfel niet langer en lees verder zou ik zeggen!

Ga voor wijnen uit dit land!

Pizza komt uit Italië en er worden ook veel Italiaanse kruiden gebruikt tijdens het bereiden van de pizza. Daarom is het een goed idee om ook voor een Italiaanse wijn te kiezen die precies past bij de kruiden die zijn gebruikt op de pizza. Hou het dus lekker lokaal en schenk er een mooi en lekker glas Italiaanse wijn bij! Bij Woodstone Pizza and Wine weten ze ook veel van het combineren van pizza’s met wijnen. Vraag wanneer je hier bent dus ook zeker om wat advies. 

Een rode wijn

Wanneer je liever voor een pizza gaat met gedroogde ham, spek, chorizo of een andere soort vlees, is het een goede keuze om voor een rood wijntje te gaan. Ook heb je vaak te maken met een tomatensaus die fris is en daar past een rode wijn dit lekker sappig, fruitig en vol van smaak is heel goed bij. Denk aan een Chinati, Montepulciano of een Primitivo. Let erop dat je niet gaat voor een wijn met een heftige tannines, dit gaat wat minder goed samen met pittige vleessoorten zoals gekruide chorizo. 

Een witte Italiaanse wijn

Heb je gekozen voor een pizza met een lekkere zomerse en frisse topping. Denk aan zeevruchten, ananas, ander exotisch fruit of geitenkaas. Dan is het een goed idee om voor een lekker fris en wit Italiaans wijntje te gaan. Ook is het lekker om wat Parmezaanse kaas erbij te vragen. Kies bijvoorbeeld een Greco Bianco, een Pecorino of de welbekende Pinot Grigio.

Toch gaan voor een rosé? 

Een neutrale pizza, zoals een pizza Margherita of een pizza met verse mozzarella en kruiden kan goed samen met zowel een rode wijn als een rosé. Dit kan dan het beste een rosé wijnen zijn met tannines (niet te veel).